Zadbaj o glebę i ekologiczną produkcję żywności
Usługi

Zadbaj o glebę i ekologiczną produkcję żywności

Obecnie wiele mówi się o ekologii w procesie produkcji żywności, każda ze stron pragnie otrzymać jak najlepszy i jak najzdrowszy produkt. To właśnie na etapie rolnictwa, gdzie produkt żywnościowy ma swój początek, najważniejsze jest aby utrzymać wszystkie standardy i środki ekologicznej uprawy roślin.

W tym celu wprowadzana jest w rolnictwie certyfikacja rolnictwa regeneratywnego, dzięki której od podstaw budowana jest zdrowa gleba, uprawy rolne zyskują na odporności, a gotowe plony mają w sobie dużo więcej składników odżywczych.

Cena produktu powinna być drugim wyznacznikiem

Konsument poszukując produktu rolnego, zwykle zwraca uwagę na jego cenę. Wysoka jakość produktu jest gdzieś dalej na liście, co sprawia, że na rynek trafia więcej produktów rolnych słabej jakości i w niskiej cenie. Certyfikacja biologizacji rolnictwa pozwala rolnikowi na zachowanie wysokiej jakości produkowanych upraw rolnych, rolnicy dzięki takim działaniom zmieniają zupełnie własny sposób myślenia o uprawie ziemi. Stwarzają najlepsze warunki do regeneracji własnej gleby, a co najważniejsze mają realny wpływ na ochronę środowiska naturalnego dla siebie i następnych pokoleń.

Jak prowadzić rolnictwo ekologiczne

Prowadzenie rolnictwa ekologicznego nie jest proste, jest to metoda z pewnością bardziej pracochłonna, a biologizacja wymaga większego upływu czasu. Jednak kiedy rolnik przestawi się zupełnie na nową uprawę rolną, już po kilku sezonach zobaczy wysokie korzyści ze zmian.

Certyfikacja rolnictwa regeneracyjnego daje korzyści na płaszczyźnie sprzedażowej. Rolnik buduje żyzność swoich gleb, z czasem zwiększa plony, a koszty produkcji są niższe, a dzięki certyfikacji otrzymuje dotacje do produkowanej żywności.