|
wersje wyposażenia |
| Autor |
Wiadomość |
WujekkRybaa
Silnik: Benzyna
Pojemnosc: 1.6
Rocznik: 2000
Model: Brava
województwo: małopolskie
|
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010 wersje wyposażenia
|
|
|
siemka
mógłby ktoś opisać mi wersje występujących wyposażen ??
Znalazłem ogłoszenie z opisaną wersją SLX w której to podano tempomat..
Występowały w ogóle w Brava'ch kiedykolwiek tempomaty ??
Z tego co znalazłem na necie to najbogatsza wersja to ELX. Czyli wychodziłoby na to, że błąd zrobili w ogłoszeniu... No ale firma zajmująca się importem i takie byki 2 a największy z tym tempomatem ?? Bede wdzięczny za dokładne i pewne uświadomienie mnie |
|
|
|
 |
Adidadi
F(i)a(t)natyk

Silnik: Benzyna+LPG
Pojemnosc: 2500
Rocznik: 98
Model: inny
Imię: Adam
województwo: lubelskie
Pomógł: 18 razy Wiek: 21 Dołączył: 13 Kwi 2007 Skąd: Bychawa
|
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010
|
|
|
Drogi koleo w naszych autach nie było wersji SLX . BYŁY WERSJe S, SX, HLX,
ELX
POZDRAWIAMY EKIPA ZLOTOWA %%%%
(sporo osob ) |
_________________ Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
 |
|
|
|
 |
Clancy89

Pojemnosc: 1600
Rocznik: 1997
Model: Bravo I
Imię: Bartek
województwo: śląskie
|
|
|
|
tempomatu to nie było w żadnej wersji, nawet najbogatszej...
a jeśli chodzi o wersje i wyposażenie to bywało to naprawdę różnie, musiał byś kilka wątków na forum przeczytać a i tak czegoś może ci brakować w samodzodzie
http://www.bbtp.pl/viewtopic.php?t=12796 może się przydać |
_________________ Bravo jest Bogiem Prędkość Nałogiem Turbo Podstawą a Nitro Zabawą.... |
|
|
|
 |
WujekkRybaa
|
|
|
|
Dzięki koledzy na odpowiedź jestem na kupnie Bravki i zbieram wszelakie informację na jej temat mam nadzieję, że dołączę do Waszego grona z godnym egzemplarzem
Może to temat nie na ten dział ale spytam przy okazji od razu - co możecie powiedzieć na temat tego autka ?? Na co szczególnie zwracać uwagę przy kupnie ? To będzie mój pierwszy Fiat i przez ten głupi stereotyp wiadomo człowiek ma jakieś ograniczenia... Generalnie to ja mam dość słuchania jakie to szmelcvageny są cudowne bo niestety nie mam z nim miłych wspomnień a raczej koszmary... Myślę, że jak kto dba to tak ma a jak ktoś nie szanuje tylko tłucze i katuje autko to potem zjedzie na necie gdzieś, że Fiat zły boo tak... Każde opinie mile widziane.
p.s Marzy mi się 1.6 16v w wersji właśnie ELX rocznik najlepiej 99'
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grzesiekk18

Pojemnosc: 1.8
Imię: Grzesiek
|
|
|
|
Brałbym 1.8 bo różnica w spalaniu to może litr paliwa
Na co zwrócić uwagę? Na pewno na to czy nie jest popowodziowy... z innych rzeczy? Głównie jak chodzi silnik i jak się zachowuje, a co do reszty... W bravo niby blacha ocynk więc nie powinno być rdzy, co jeszcze? Szpary między częściami karoserii... ciężko opisać na co się przyglądać, najlepiej samemu zobaczyć i powiedzieć co z nim nie tak...
Warto sprawdzic zawieszenie |
|
|
|
 |
WujekkRybaa
|
|
|
|
Grzesiekk18, różnica w spalaniu na plus czy minus ? Bo ponoć 1.4 pali więcej niż 1.6 duuuużo pochwał widziałem dla 1.6 właśnie. Hehehe co do tego czy nie popowodziowy to święta racja całkowicie zapomniałem, że właśnie w tym okresie pewnie przybędzie sporo ogłoszeń z "okazyjnymi" cenami
No właśnie zawieszenie... praktycznie każdy ma coś do niego więc między innymi zamierzam raczej autko sprowadzić z Niemiec lub Holandii bo wiadomo jakie drogi w Polandii naszej kochanej a i wersja ELX u nas jakoś słabo występuje w ogłoszeniach sprzedaży.
Będę chciał przed kupnem sprawdzić na stacji kontroli pojazdów wszystko podłączyć pod komputer i to myślę, że da mi już pewności nie całkowitą ale znaczną..
dzięki za odp |
|
|
|
 |
Grzesiekk18

|
|
|
|
Moje 1.8 pali na mieście coś koło 9 przy spokojnej jeździe a na trasie to i schodzi do 7.5 także nie narzekam. Ja mam auto z Włoch więc długo nie tłukło się po naszych drogach (do mojego kupna jakieś 3 latka, a drogi w rejonie mam jeszcze w miarę/kupiłem od kolesia który mieszka 10 minut drogi samochodem na wiosce ) No najlepiej podjechać do stacji kontroli gdzie się ma znajomego, bo powie że to trzeba wymienić za jakiś czas i tamto to jeszcze z ceny zejdą a druga sprawa to prawdę Ci powie co jest do wymiany itp.
No 1.4 to specyficzny silnik który niedbany jest niewarty zawracania sobie głowy Proponuje 1.8 ewentualnie z gazem chociaż 1.6 też sobie chłopaki chwalą |
|
|
|
 |
CRUSH

Pojemnosc: 1800
Rocznik: 1998
Model: Marea Weekend
Imię: Mariusz
|
Wysłany: Nie 01 Sie, 2010
|
|
|
[quote="Adidadi"]Drogi koleo w naszych autach nie było wersji SLX . BYŁY WERSJe S, SX, HLX,
ELX
W Marei były wersje SX, ELX, HLX, natomiast w Brava były S, SX, ELX i HSX
Wersja HSX w Bravie miał między innymi 4x el. szyby |
|
|
|
 |
DieselJTD
Silnik: Diesel
Rocznik: 1999
|
|
|
|
| CRUSH napisał/a: | | Wersja HSX w Bravie miał między innymi 4x el. szyby |
a ja mam tylko 2 |
|
 |
Albercik
125PS robi swoje :)

Pojemnosc: 2.4 TD
Model: Marea Weekend
Imię: Tomasz
województwo: mazowieckie
Pomógł: 67 razy Wiek: 24 Dołączył: 12 Kwi 2006 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
| Grzesiekk18 napisał/a: | | Moje 1.8 pali na mieście coś koło 9 przy spokojnej jeździe a na trasie to i schodzi do 7.5 |
To masz coś spierniczone z autem Moja Marea Weekend 1.8 w zeszłym roku na trasie Warszawa - Augustów z czterema osobami + bagaż i średnio 120km/h spaliła 6,2L Sprawdzane było: wyjazd z wawy pod korek i w Augustowie pod korek znowu
SLX jest najwyższą wersją wyposażenia... w skodzie octavii W bravie miałeś:
S, SX, HSX, ELX, Steel i coś tam jeszcze, ale nie pamiętam, jak się nazywało. W większości różnice były kosmetyczne:
S - brak czegokolwiek. Na rynkach francuskim i włoskim nawet poduszki kierowcy nie było. Nie mówię nawet o el. szybach, czy lusterkach. Tylko wspomaganie fajery było w standardzie i regulacja wysokości fotela. Na zamówienie można było dostać, el. szyby, poduszkę kierowcy, klimatyzację manualną, lakier metallic, felgi alu i lusterka w kolorze nadwozia.
SX - bazowa wersja bravy - el. szyby przód, jeden jasiek, wpomaganie kiery, reg. wysykości fotela. Za dopłatą można dostać: klimę (manual/automat), lusterka w kolorze nadwozia, felgi alu, radio z obsługą zmieniarki, ABS, drugą poduchę, el. lusterka + podgrz.
Wychodziły wersje okazjonalne, jak np. wersja zimowa, która w standardzie miała ABS, spryskiwacze lamp i drugą poduszkę, el. lusterka, oraz wychodziły wersje letnie, gdzie była klima, szyba czołowa z kolorowym paskiem przeciwsłonecznym, 4 szyby elektryczne (4 szyby nie były dostępne, jako opcja do SX'a - tylko w pakiecie)
HSX - prawie niczym nie róźni się od SX'a, tylko wszystko było w kolorze nadwozia, trochę inne kolorystyki tapicerki były dostępne, można było w opcji dostać 4 szyby el., llusterka el. były standardem i radio ze zmieniarką, felgi alu.
ELX - najwyźsza wersja Bravy - 4 szyby el., felgi alu, dwie poduszki (w opcji 4 poduchy), ABS, radio ze zmieniarką na 6 CD, w opcji skóra i na niektórych rynkach taki sam tunel środkowy, jak w Marei, czyli z podłokietnikiem. Dodatkowo podłokietnik w tylnej kanapie z opcją przewożenia nart.
Na co zwrócić uwagę? Juź Ci mówię. Wiadomo, że szanse kupienia takiego auta bezwypadkowego są mniejsze, niź kiepskie, więc trzeba spojrzeć, jak auto zostało poskładane. Róźne wersje silników różniły się też detalami zewnętrznymi. Atrapa, zderzak. Np. zderzak od diesel'a jest inny, niż od benzyny. Atrapa od 1.9TD75KM jest taka, jak od 1.4 12V, ale 1.6 miało zupełnie inną. 1.2 też. Patrząc, czy auto ma prawidłowe elementy dowiesz się czy auto było robione porządnie, czy na 'odwal się'. Jeśli na 'odwal się', to moźesz być pewny, że lakier jest źle położony, albo słabo blacha jest zabezpieczona przed rdzą. Jeśli auto miało stłuczkę jakiś czas temu, to warto sprawdzić w jakim stanie są progi i podłoga. Te auta mają podwójny ocynk, więc nie ma prawa tam być grama rdzy. Jeśli progi lecą, to omijaj szerokim łukiem. Na szczeliny między blachami za bardzo nie zwracaj uwagi, bo to fiat tylko i tego nie da się równo poskładać. Nawet z fabryki wyjeżdżały krzywo spasowane.
Posłuchaj, jak chodzi silnik. Czy pracuje równo, czy delikatnie faluje, albo przerywa czasem (słychać takie delikatne strzały co jakiś czas). czy ciągnie równo, czy szarpie. Jak chodzi skrzynia. Powinna w miarę lekko chodzić, ale biegi powinny wchodzić z delikatnym skokiem. Czy autem da się płynnie ruszyć. jeśli szarpie przy ruszaniu, to szykuj się na poduszki. Zobacz na olej i obejrzyj miskę olejową od spodu. Jak będzie trochę zatłuszczona, to normalne. Jak mocno, to gdzieś cieknie. Jak będzie czysta, to podejrzane. nie przejmuj się pierdułami, typu przycisk od el. szyb, brak podświetlenia czegoś itd. To są głupoty, który naprawa nie przekroczy 50 zł. Zobacz, czy auto hamuje, czy jedzie prosto, czy pedał hamulca dobrze odbija, i czy nie wpada skokami. Nie wiem co jeszcze, ale na pewno NIE KUPUJ AUTA Z MYTYM SILNIKIEM!
To chyba tyle. Jakbyś miał pytania, to wal na PW
Pozdro |
_________________ Było: Bravo 80 16V SX 1.2 82PS 2000r. 82kkm - 107kkm
Była: Marea Weekend 1.8 16V 113PS 1996r. 137kkm - 252kkm
Jest: Marea Weekend 2.4 TD 125PS 1997r. 155kkm - ...
 |
|
|
|
 |
DieselJTD
|
|
|
|
| Albercik napisał/a: | To masz coś spierniczone z autem |
| Albercik napisał/a: | | HSX (...) można było w opcji dostać 4 szyby el., llusterka el. były standardem i radio ze zmieniarką, felgi alu. |
el. lusterek i zmieniarki tez nie mam:P a Ty mylisz sie w zeznaniach:P |
|
 |
WujekkRybaa
|
|
|
|
Albercik, Ogromne dzięki za konkretną i fachową odpowiedź, takiej potrzebowałem.
A teraz tak... znalazłem bardzo kuszące (tak mi się wydaję) ogłoszenie.... i teraz nie wiem co robić bo mam już mętlik w głowie przez te opinie jakie krążą po necie na temat Bravek....
Informacje:
Rok produkcji: 1999, Data rejestracji: 10/1999, Przegląd: 12/2010, Ubezpieczenie: 11/2010, 139 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 113 KM (83 kW), Pojemność skokowa: 1747 cm3, benzyna, Liczba drzwi: 4/5, Status pojazdu sprowadzonego: sprowadzony/zarejestrowany, Kraj aktualnej rejestracji: Polska.
Opis pojazdu:
Klimatyzacja automatyczna, elektryczne szyby przód i tył, fotel kierowcy regulowany na wysokość, felgi aluminiowe, elektrycznie sterowane lusterka, wspomaganie kierownicy, centralny zamek zdalnie sterowany wraz z alarmem,
Tak to wygląda... na zdjęciach trzeba przyznać, że prezentuje się całkiem przyjemnie... Musiałbym podjechać i sprawdzić go na jakiejś stacji kontroli, podpiąć pod kompa itp....
Wyposażenie takie jak chciałem... 4 elektr. szybki klimatyzacja auto 2 poduchy rocznik 99 przebieg wiadomo może być kręcony, ubezp i przegląd jeszcze ważne...
Tylko, że kurczę silnik 1.8....... Na necie są róże opinię... że części drogie itp... 1.6 jakoś bardziej mnie przekonywało i duuużo pozytywnych opini spotkałem....
Eh no i nie wiem czy interesować się i kupować czy co....
Jak wspominałem obecnie tłukę się Szmelcgolfenem mk2......... to auto tak dało mi po dupie... że nikt tego sobie nie wyobrazi i każdy wyśmieje jak powiem co z nim robiłem a dlaczego nie sprzedałem w cholerę od razu... no ale to inna bajka. Generalnie boję się powtórki z tym Fiacikiem, w domu też oczekują ode mnie żeby kupić auto w które nie wtopi się kilku wypłat.......... bo ja rozumiem, że każde auto jest skarbonką w jakimś tam stopniu i są naprawy okresowe części takich jak klocki filtry itp.... ale uwierzcie ja przeżyłem masakrę i przez to mam stracha co do następnego auta...
I teraz będę niezmiernie wdzięczny za sumienne szczere porady każdego...
Admin może przenieść temat do innego działu żeby więcej ludzi się wypowiadało może... zależy mi też na czasie bo najlepiej jakbym jutro się zajął tym autkiem z ogłoszenia...
czekam na każdą odp...
p.s cena wydaję mi się też w porządku, bo z tego co zaobserwowałem na polskich i zagranicznych stronach to w u nas takie roczniki i wyposażenie można znaleść nawet po 9 - 10 tyś a za granicą jakieś 4-5500 tyś.. |
|
|
|
 |
Grzesiekk18

|
|
|
|
Była prośba o opinię, ale na brava się nie znam dobrze, wydaje mi się że inny kolor maski jest. Najlepiej było by jakbyś dorwał chłopaków z małopolski i podjechał z nimi tam za pare piwek... a sądzę że na pewno by ktoś się znalazł W środku taki tunel jak w Marei ? A są może foty silnika ? |
|
|
|
 |
Bodzio

Silnik: brak auta
Model: brak auta
Imię: Krystian
Pomógł: 10 razy Wiek: 19 Dołączył: 23 Cze 2009 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
| WujekkRybaa, Ogólnie coś z przodem musiało być, bo raz że maska inny odcień, dwa że ma grill po FLowy, a autko jest z 99r. trzy że maska lipnie spasowana. Więc coś z przodem było zapewne. Ale auto nie jest pierwszej młodości i nie znajdziesz praktycznie niebitego w tym wieku. Ważne żeby był dobrze złożony |
_________________ Fiat Bravo 1.2 SX (82KM) PB+LPG. Było. Kochany rudziutki |
|
|
|
 |
AveSilesia
porucznik borewicz

Pojemnosc: 1.9 JTD
Imię: Piotr
województwo: dolnośląskie
Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 03 Maj 2010 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
| Jeśli juz kwestiwa wersji wyposażenia. Mam JTD GT 105. Dzisiaj robiąc zimne luty zegarów, rozkminiłem że mam żaróweczkę w miejscu kontrolki ABS ( dioda) Do płytki była wkręcona również oprawka na żarówkę( po to aby dioda się nie świecila ). Kiedy ją wykrecilem to kontrolka uszkodzonego systemy ABS świeciła cały czas podczas jazdy. ABS nie działa u mnie, ale czy jednak jest tylko że zepsuty? |
|
 |
klysek1

Imię: Marcin
|
|
|
|
Tak na szybko. Jak będę miał więcej czasu, to zeskanuje całe katalogi i wrzucę na forum.
Bravo 1995-98
Brava 1998-2001
Marea / Marea weekend 1996-1998
Marea / Marea weekend 1998-2003
 |
_________________ Brava SX 1.4 12v 1998r była...
Ubezpieczenia OC/AC, na życie, OFE.
Warszawa i okolice.
Kontakt na priv.
 |
|
|
|
 |
WujekkRybaa
|
|
|
|
Grzesiekk18, Bodzio, hmmm nie pocieszyliście mnie.... w sumie na zdjęciu różne mogą być odczucia... ale skoro od razu zwróciło to waszą uwagę to może faktycznie jest coś nie halo....
no i co tu zrobić... powiedzcie mi jeśli wiecie ile kosztuje sprawdzenie autka na stacji kontroli pojazdów i ile podłączenie pod komputer.. ?? Ehh i co tu robić udowodnić gościowi jakoś, że auto bite i żeby zleciał z ceny... czy co ?? |
|
|
|
 |
klysek1

|
|
|
|
| Bodzio napisał/a: | | dwa że ma grill po FLowy, a autko jest z 99r. | Grill jest włąściwy, przecież to jest auto po FL...
Co do koloru maski, to może być to sprawa padania światłą, nie mniej jednak warto samochód oblecieć z czujnikiem lakieru. |
Warszawa i okolice.
Kontakt na priv.
 |
|
|
|
 |
WujekkRybaa
|
|
|
|
klysek1, no też mi się tak wydaje - zdjęcie może być bardzo mylne. Co do czujnika lakieru to to wszystko robią na stacji kontroli pojazdów prawda ??
Grzesiekk18, zdjęć silnika niestety nie ma... dopiero na żywo będę miał okazję obejrzeć... A na coś zwracać uwagę, że pytasz ??
aha, generalnie to powiedzcie mi coś o tym silniczku 1.8 warto ?? |
| Ostatnio zmieniony przez WujekkRybaa Nie 01 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
klysek1

|
|
|
|
| WujekkRybaa napisał/a: | | Co do czujnika lakieru to to wszystko robią na stacji kontroli pojazdów prawda ?? | Powinni, ale wcześniej podjedź tam i się upewnij. |
Warszawa i okolice.
Kontakt na priv.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 2 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |