Bravo I Bravo II Brava Marea Marea Weekend

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna przypadłość
Autor Wiadomość
artur 2310 
artur2310

Silnik: Benzyna
Pojemnosc: 1,6 16V
Rocznik: 1996
Model: Brava
Imię: Artur
województwo: wielkopolskie
Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   Dziwna przypadłość

Witam.Mam mały problem z moja Bravką 1.6 16V.Pojeździłem ostatnio na urlopie po górach w okolicy Kłodzka i samochód złapał dziwną przypadłość.Po zapaleniu normalnej jeździe pod górę i po równym terenie jest wszystko ok.Kłopoty zaczynają się po długim zjeździe w dół i hamowaniu silnikiem.Samochód traci ducha maksymalnie można go podkręcić do 3500-3800 rpm/min.Redukcje biegów nie pomagają.Na wolnych obrotach chodzi normalnie.Żeby wszystko wróciło do normy trzeba go zgasić i zaraz zapalić.Nie ma przy tym żadnych kłopotów z zapalaniem.Dzisiaj już w domu sprawdziłem miernikiem wszystkie czujniki i sondę Lambda i wygląda na to ze wszystko jest ok.Może ktoś miał też takie kłopoty-proszę o pomoc. :( :( :(

bravo110 

Pojemnosc: 1.6
Rocznik: 1997
Model: Bravo I
województwo: mazowieckie
Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   

Cięzko powiedziec bo z takim przypadkiem się nigdy nie spotkalem.
Powrot do normy po ponownym uruchomieniu sugeruje jednak jakis blad komputera.
Sądzę, że cięzko bedzie to zdiagnozowac po podpieciu pod komputer serwisowy.

W innym przypadku stawialbym na sprzęgło.

Chociaz baaardzo dawno temu mialem podobnie (z tym ze w sposob ciagly) okazalo się ze od filtra powietrza oderwal się calkiem sporych rozmiarow kawalek materialu filtrujacego i wpadl do przepustnicy. Zatrzymal się na lopatce przepustnicy i ja blokowal.

artur 2310 
artur2310

Sprzęgło odpada bo jakby się ślizgało to silnik wchodził by bez problemów na obroty.Już nawet myślałem czy przypadkiem nie padły mapy wtrysków ale wtedy chyba powinna zapalać się marchewa na desce. :?: :?: :?:

r_ob 

Pojemnosc: 1.4 12V
Imię: Robert
województwo: śląskie

Nie wiem czy pomogę, ale moje 1.4 po długiej jeździe z górki i hamowaniu silnikiem świeciło mi marchewką po oczach, oczywiście zatrzymałem się zgasiłem silnik i odpaliłem ponownie, marchewa zgasła ale po pewnym czasie znowu się pojawiła, na drugi dzień było już wszystko OK. Moim zdaniem zbyt długie hamowanie silnikiem sprawia że komputer bądź wtryski świrują i zapalają się kontrolki.

Grzesiekk18 

Pojemnosc: 1.8
Imię: Grzesiek
województwo: lubelskie
Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

Proponuje podjechać do mechanika i podłączyć pod kompa... Wydaje mi się że włancza się tzw. "tryb serwisowy" chociaż mogę się mylić ;)

QBOSS 
JTD MANIA :)

Silnik: Diesel
Pojemnosc: 1.9 JTD
Rocznik: 2001
Imię: Kuba
województwo: łódzkie

Jak da mnie masz syf w baku jak zjeżdżasz w duł może zasłaniać smok i przez to auto łapie muła. Pierwsze co bym zajrzał do baku i sprawdził czy w smok jest czysty i czy w baku nie pływa jakiś syf. Na syfiaste paliwo wskazuje tez fakt wyświetlania marchewy na blacie.

Jest:
Bravo 1.9D -> Morski Ślimak :P - Nadal w Rodzinie :P
Bravo 1.9 JTD GT - Moja nowa Perełka :D

artur 2310 
artur2310

U mnie właśnie nie zapala się marchewa a w zbiorniku raczej czysto.Byłem dzisiaj na kompie i zero błędów i usterek.Kumpel-mechanik radzi jeszcze rozebrać i wyczyścić silnik krokowy.Zobaczymy jakie będą efekty. ;)

miki1406 
Xeromajster

Silnik: Benzyna+LPG
Pojemnosc: 1.6 16v
Imię: Mikołaj
Wysłany: Pon 02 Sie, 2010   

Kiedy wymieniałeś ostatnio (i czy wogóle) filtr paliwa?? Może to w nim syf z górki skutecznie zapycha przepływ

Nowa miłość Fiat Bravo I i Coupe...

artur 2310 
artur2310

Filtr paliwa wymieniany w połowie maja razem z filtrem powietrza i rozrządem.Wczoraj po południu wpadłem na genialny pomysł i doprowadziłem do kabiny kable od sondy Lambda,podłączyłem miernik i dzisiaj próbowałem przy zjeździe z górki hamowanie silnikiem.Miernik przy długim hamowaniu silnikiem i odcięciu w tym momencie dopływu paliwa potrafił nawet pokazać napięcie 0.07V i chyba przez to komputer wariuje i chyba przełącza się w tryb awaryjny.Nie wiem tylko dlaczego tak się dzieje.Normalne napięcie na sondzie czyli 0,2-0,9V wracało po zwolnieniu biegu albo po dodaniu gazu. Jutro jeszcze trochę poeksperymentuje i zobaczymy co się będzie działo dalej.

miki1406 
Xeromajster

Silnik: Benzyna+LPG
Pojemnosc: 1.6 16v
Imię: Mikołaj

artur 2310 napisał/a:
Filtr paliwa wymieniany w połowie maja razem z filtrem powietrza i rozrządem.Wczoraj po południu wpadłem na genialny pomysł i doprowadziłem do kabiny kable od sondy Lambda,podłączyłem miernik i dzisiaj próbowałem przy zjeździe z górki hamowanie silnikiem.Miernik przy długim hamowaniu silnikiem i odcięciu w tym momencie dopływu paliwa potrafił nawet pokazać napięcie 0.07V i chyba przez to komputer wariuje i chyba przełącza się w tryb awaryjny.Nie wiem tylko dlaczego tak się dzieje.Normalne napięcie na sondzie czyli 0,2-0,9V wracało po zwolnieniu biegu albo po dodaniu gazu. Jutro jeszcze trochę poeksperymentuje i zobaczymy co się będzie działo dalej.

Może coś z TPS'em... Czujnikiem położenia przepustnicy znaczy... Przy zamkniętej przepustnicy może sadzi paliwem i pyli przepustnicę... Albo słabe są wtryski (czyt. leją, albo są przypieczone)

Nowa miłość Fiat Bravo I i Coupe...

artur 2310 
artur2310

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

Wg.mnie to raczej coś z kompem nie tak.Bravy mają tak że jak hamujesz silnikiem to do ok.1200 rpm/min masz odcięte paliwo całkowicie,poniżej komp daje dawkę paliwa albo jak dodasz gazu to wiadomo.Z tym pyleniem to coś nie tak.Zobacz gdzie jest przepustnica a gdzie wtryski.To po pierwsze a po drugie przy lejących wtryskach zużycie paliwa po górach nie było by w granicach 6,6 l/100km.Cały czas jeszcze kombinuję i na razie nic innego ciekawszego nie udało mi się wymyślić. :?:

Odpowiedz do tematu