Bravo I Bravo II Brava Marea Marea Weekend

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Łukasz el. YKS
Nie 25 Lis, 2007
Rozpórka kielichów Bravo 2.0 HGT 155KM
Autor Wiadomość
Krashan 
Miłośnik staroci

Silnik: Diesel
Rocznik: 2001
Model: Brava
Imię: Marcin
województwo: małopolskie
Wysłany: Pon 19 Lip, 2010   

Marcin89 napisał/a:
Krashan, Ta OMP chyba jest coś na wzór mojej tak ? po za tym jak już sobie ją załatwisz to pochwal się nią tutaj ;)

Dziś przyniosłem rozpórkę od kumpla, kurczę..chyba coś jest nie tak. To rozpórka do benzyniaków (z wyjątkiem hgt), myślałem, że będzie pasować do JTD, a tu wygląda na to że nie. Na zdjęciu widać o co chodzi, zwłaszcza porównując ją do zdjęcia z pierwszej strony tego postu (zdjęcie Krzysia).

Generalnie rozpórka którą otrzymałem jest mocowana na śruby 1 i 3, zaś prawidłowo chyba powinna być mocowana na śruby 1 i 2 (jak na zdjęciu Krzysia). U mnie przeszkadzają bezpieczniki z przekaźnikami i nijak nie idzie ją przykręcić. Co sądzicie? :roll:

Dodatkowe pytanie do Krzysia, na Twoim zdjęciu rozpórki nie masz pokrywy bezpieczników oraz zaślepek górnego mocowania amortyzatorów, czy bez tych dekielków i pokrywy bezpieczników rozpórka nie wejdzie?

Rozpórka OMP Brava.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 65,3 KB

Krzyś 

Model: inny
Imię: Krzyś
województwo: śląskie

Krashan napisał/a:
Dodatkowe pytanie do Krzysia, na Twoim zdjęciu rozpórki nie masz pokrywy bezpieczników oraz zaślepek górnego mocowania amortyzatorów, czy bez tych dekielków i pokrywy bezpieczników rozpórka nie wejdzie?

odpowiadam jak to u mnie było z rozpórką Sparco

pokrywa bezpieczników przeszkadza
później ją zamontowałem , tylko kawałek musiałem odciąć

osłon amortyzatorów nie montowałem
podejrzewam , że jak się człowiek bardziej postara , to wejdą na swoje miejsce

najbardziej podczas montażu przeszkadza wiązka z przewodami od strony pasażera
zdemontowałem taką plastikową prowadnicę , a samą wiązkę trzeba trochę "ponaciągać" żeby rozpórka weszła na swoje miejsce

Marcin89 
Ice Man

Silnik: Benzyna
Pojemnosc: 1.6-16V
Rocznik: 1996
województwo: podkarpackie

Krashan, wkleję jutro dokładne fotki jak to wygląda u mnie . ale moim zdaniem tak jak ty to przymierzasz na zdjęciu to nie wejdzie na bank :roll: obróć ją o 180 stopni to raz no chyba że teraz ci pasuje idealnie a jeśli chodzi o skrzynkę z bezpiecznikami to ja za pomocą małych płaskowników przesuwałem ją w dół to samą ze zbiornikiem od wspomagania .

Krashan 
Miłośnik staroci

Wysłany: Wto 20 Lip, 2010   

Marcin89 napisał/a:
Krashan, wkleję jutro dokładne fotki jak to wygląda u mnie . ale moim zdaniem tak jak ty to przymierzasz na zdjęciu to nie wejdzie na bank :roll: obróć ją o 180 stopni to raz no chyba że teraz ci pasuje idealnie a jeśli chodzi o skrzynkę z bezpiecznikami to ja za pomocą małych płaskowników przesuwałem ją w dół to samą ze zbiornikiem od wspomagania .

Obracałem ją na różne strony, żeby pasowała trzeba by zrobić kilka modyfikacji, Krzyś też pomimo dedykowanej SPARCO (zdjęcie na pierwszej stronie postu) musiał
coś niecoś poprzerabiać, ale w sumie niewiele.

OK, czekam na fotki, siema :)

Marcin89 
Ice Man

Wysłany: Wto 20 Lip, 2010   

Może nie idealne ale coś widać :-P tak jak pisałem , opuszczałem skrzynkę bezpieczników (mocując ją obok kielicha) a zbiorniczek od wspomagania mocowałem za pomocą 2 płaskowników (też dając go w dół) nie wiem jak będzie u ciebie bo w 1.6 po FL o ile się nie mylę to zbiorniczek od płynu hamulcowego też jest na tym samym poziomie jak jest w Dieslach ? nie wiem :-)

Fotka372.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 635,79 KB

Fotka366.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 633,34 KB

Krashan 
Miłośnik staroci

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

Marcin89 napisał/a:
Może nie idealne ale coś widać :-P tak jak pisałem , opuszczałem skrzynkę bezpieczników (mocując ją obok kielicha) a zbiorniczek od wspomagania mocowałem za pomocą 2 płaskowników (też dając go w dół) nie wiem jak będzie u ciebie bo w 1.6 po FL o ile się nie mylę to zbiorniczek od płynu hamulcowego też jest na tym samym poziomie jak jest w Dieslach ? nie wiem :-)

Dzięki za zdjęcia. Całkiem niezła ta Twoja rozpórka, jak na swój koszt wygląda niemalże rewelacyjnie. Gdybym miał czas i spawarkę to bym coś pokombinował...

Hm, a co to za "dziwne" ślady po prawej stronie przy kielichu? Tak jakbyś miał ucięte śruby od (te bolce) od łożyskowanej poduszki amortyzatora? :roll:

Marcin89 
Ice Man

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010   

Yyyy wiesz co bolce od poduszki co wystają są ale podczas odkręcania jednej śruby po prostu ukręciłem łeb :mrgreen: te elementy co wystają są skorodowane ale poduszka o dziwo od spodu jest w stanie idealnym więc nie ruszam :-) rozpórkę mogłem jeszcze dopracować bo jeśli chodzi o wygląd to nigdy nie jest mało :wink: jedyne co to nie popisałem się przy robieniu śruby rzymskiej :razz: ale chodzi więc nie ściągam ;) Pochwal się co u siebie zdziałałeś .

Krashan 
Miłośnik staroci

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

Marcin89 napisał/a:
Yyyy wiesz co bolce od poduszki co wystają są ale podczas odkręcania jednej śruby po prostu ukręciłem łeb :mrgreen: te elementy co wystają są skorodowane ale poduszka o dziwo od spodu jest w stanie idealnym więc nie ruszam :-) rozpórkę mogłem jeszcze dopracować bo jeśli chodzi o wygląd to nigdy nie jest mało :wink: jedyne co to nie popisałem się przy robieniu śruby rzymskiej :razz: ale chodzi więc nie ściągam ;) Pochwal się co u siebie zdziałałeś .

Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej...
Niemniej jak na samoróbkę, to rozpórkę masz cacuś :-)

Ja na razie zwróciłem rozpórkę kumplowi, spróbuję poszukać coś zbliżonego do modelu z pierwszego zdjęcia (Krzysia) na początku postu, dam znać jak coś wykombinuję.

Marcin89 
Ice Man

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

Krashan, zmotywuj się i zrób coś własnoręcznie ;) Patrząc na tą rozpórkę Sparco to żadna filozofia a tym bardziej mniej zachodu przy zrobieniu jej niż z tą OMP . W każdym razie dzięki za dobre słowo :-) I powodzenia... ;)

Krashan 
Miłośnik staroci

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Marcin89 napisał/a:
Krashan, zmotywuj się i zrób coś własnoręcznie ;) Patrząc na tą rozpórkę Sparco to żadna filozofia a tym bardziej mniej zachodu przy zrobieniu jej niż z tą OMP . W każdym razie dzięki za dobre słowo :-) I powodzenia... ;)

Żeby sztywna była furka, w furce musi być rozpórka ;)

Udało mi się zdobyć SPARCO w dobrym stanie, po pierwszej jeździe próbnej wyraźna różnica na plus w prowadzeniu, zobaczymy co będzie dalej. Co ciekawe zauważyłem, że...teraz inaczej otwiera mi się maska silnika, tak jakoś bardziej sprężynuje. Z pewnością to z powodu rozpórki, chociaż wcale nie rozpierałem jej nadmiernie...tak przynajmniej mi się wydaje.

Rozpórka (1).jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 178,81 KB

Rozpórka (2).jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 122,23 KB

Rozpórka (3).jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 165,69 KB

Marcin89 
Ice Man

No ładnie :wink: Upolowałeś konkretnie :-) różnica powinna być w zależności od rozkręcenia śruby rzymskiej .

Krzyś 

Model: inny
Imię: Krzyś
województwo: śląskie

Marcin89 napisał/a:
różnica powinna być w zależności od rozkręcenia śruby rzymskiej

zaleca się aby rozkręcić do wyczuwalnego oporu i na tym koniec

Marcin89 
Ice Man