|
problem z zegarami |
| Autor |
Wiadomość |
gregorNB
Silnik: Benzyna
Pojemnosc: 1200
Rocznik: 1999
Model: Brava
Imię: Grzegorz
województwo: śląskie
|
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 problem z zegarami
|
|
|
Od jesieni w mojej Bravce dzieja się dziwne rzeczy
Mianowicie po przekręcenie kluczyka w stacyjce zaczynają wariować wskaźniki temperatury i paliwa (wskazówki latają góra dół) w miejscu wyświetlania przebiegu i tzw dziennego przebiegu są same zera. Silnik odpala normalnie, jednak nie działa prędkościomierz i obrotomierz, natomiast za tablicą słychać jakieś tykanie. Problem zanika po zagrzaniu się samochodu, jednak do tego czasu nie nalicza przejechanych kilometrów. Jeśli wyłączy się silnik przed "zagrzaniem" zegarów po wyjęciu kluczyka ze stacyjki wyświetlacz z przebiegiem się nie wyłącza wskazuje same zera. Samochód oglądał elektryk, który stwierdził zawilgocenie komputera (całkowicie wykluczył problem z masą) sam nie wiem co o tym sądzić ponieważ samochód odpala i jeździ normalnie. Dodam, że podobno przy podłączeniu do komputera wyświetla się błąd ABS, chociaż samochód go nie posiada. Czy ktoś miał takie lub podobne problemy? Czy wymiana komputera lub całych zegarów coś pomogą? niestety elektryk nie daje gwarancji, że wymiana poskutkuje. Na koniec stwierdził, że Fiat tak już ma ;((( Może problemem jest zimny lut w desce z zegarami??? |
|
|
|
 |
panterka
adexec.com.pl

Pojemnosc: 1246
Model: Bravo I
Imię: Łukasz
województwo: lubuskie
Wykształcenie: średnie
Pomógł: 5 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Cze 2008 Skąd: Szprotawa
|
|
|
|
 |
Zono

Pojemnosc: 2,0 20v
Rocznik: 1998
Imię: Adam
województwo: łódzkie
|
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012
|
|
|
| Podobne objawy można zaobserwować jeżeli akumulator mówi pa pa. Kiedy u mnie się kończył, co prawda kręcił ale właśnie wtedy wskazówki latały góra-dół |
|
|
|
 |
Szymciobb
a.k.a SęP :D

Silnik: Diesel
Pojemnosc: 1910
Rocznik: 2000
|
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012
|
|
|
Potwierdzam słowa zono jak aku mowi papa tak sie dzieje lub/i wskazówki sie zawieszają i trzeba puknąć |
_________________ BBA TEAM !! |
|
|
|
 |
gregorNB
|
Wysłany: Pon 06 Lut, 2012
|
|
|
| Hmm, akumulator ma 2 lata i pare miesięcy. Używam BOSCHA S3002 więc to chyba nie aku. Chociaż może dla pewności lepiej będzie sprawdzić najpierw aku. W sobotę potych mrozach był ładowany, prostownik po całej nocy ładowania pokazał poziom na max. Dodam, że objaw nie występuje w suche i ciepłe dni. |
|
|
|
 |
ticolodz
1.8 SWAP NA 2.0

Silnik: Benzyna+LPG
Pojemnosc: 2.0
Imię: Radek
województwo: łódzkie
Pomógł: 60 razy Wiek: 22 Dołączył: 07 Paź 2009 Piwa: 7/1 Skąd: Łódź, os.Widzew
|
|
|
|
| wymień bądź przelutuj zegary... |
_________________ Bravo HGT Moje
Bravo HGT Moje
Bravo SX Mamy
Bravo SX Justyny
Punto S Ojca
Tico SX Siostry
Tico SX Moje, Łukasza
!MONTAŻ SAMOCHODOWYCH INSTALACJI GAZOWYCH!
CZĘŚCI BRAVO
http://bbtp.pl/topics83/c...1674.htm#419915
 |
|
|
|
 |
apo25

Pojemnosc: 1242
Imię: Łukasz
województwo: dolnośląskie
|
|
|
|
| Warto sprawdzić akumulator, miałem kiedyś podobnie i po podładowaniu prostownikiem problem zniknął. |
|
|
|
 |
Michał
101 KM

Silnik: Diesel
Pojemnosc: 1.9TD101
Rocznik: 1997
Imię: Michał
województwo: zachodniopomorskie
Wykształcenie: podstawowe
Pomógł: 55 razy Wiek: 21 Dołączył: 15 Maj 2007 Skąd: Kołobrzeg
|
|
|
|
miałem podobny problem tylko, że w moim przypadku wskaźnik kilometrów 1 i 2-gi się wyzerował a był to licznik który przekładałem z JTD a mam TD bez ABS, diodę ( gdyż świeciła z ABS a nie mam niestety, załatwiłem przerwaniem z tyłu ścieżkę na płytce wkrętakiem i mi teraz nie świeci ) zdjąłem osłonę za kierownicą, potem osłonę licznika ( pamiętaj o śrubce pod nawiewem, dojście do niej jest od bezpieczników pod kierownicą, jak się nachylisz to zobaczysz ) potem licznik i tylną osłonę wypnij, weź kalafonię i ja zmieniłem grot na cieńszy drucik i po kolei opleciałem po lutach, licznik nie składaj tylko taki jak masz wepnij i uruchom auto, jeśli jest ok to skręć do kupy i na OP wypijemy browarek a jeśli lipa to szukaj na allegro drugiego ( pamiętaj, że drugi licznik będzie miał stan km z poprzedniego auta ) jak co to pisz na gg lub na kom pomogę |
|
|
|
 |
M3Mb3rrO
Często coś psuje ...

Pojemnosc: 1.6 16v
Model: Marea
województwo: małopolskie
Wykształcenie: wyższe
|
|
|
|
powiem ci ze wymiana zegarow Ci nie pomoze. ja miałem coś podobnego a raczej wciąż mam . świeci się ABS pomimo że go nie mam i na wyłączonym samochodzie wskazówki podskakują co jakiś czas lub nie wyłącza się licznik km (gaśnie jedynie podświetlenie). wymieniłęm zegary , problem pozostał... z ABS sobie poradziłem (wyciołem diode bo w końcu jak nie mam to poco Mi ) ale lattające wskazówki pozostały i tez nie wiem co zrobić... też mam akumulator bosch. w sumie ostatnio coś nie trzyma no ale mrozy i się nie dziwię jak się ociepli to go sprawdzę ale ogólnie to podpinam się do tematu
ps. jak ktoś już wcześniej wspomniał - komuter raczej odpada bo też bydby był zawilgocony to odczyty na kompie byłyby nieprawidłowe i auto by wariowało... chyba że się mylę to poprawcie |
_________________ UNO 75 i.e /1.5/ 88rok --------> Marea /1.6 16v/ 98rok.
 |
|
|
|
 |
kacimierz

Pojemnosc: 1.6
Imię: Piotrek
|
|
|
|
Nigdy nie rozbierałem licznika ale pewnie przychodzi tam ileś kabli od komputera? Skoro problem nie tkwi w samym liczniku bo był wymieniany i nie w samym komputerze, który wysyła dane do licznika to jedyne co zostaje to droga pomiędzy czyli może na jakichś przewodach jest przebicie, zwarcie.
To takie moje gdybanie, cudów nie ma. |
|
|
|
 |
gregorNB
|
|
|
|
Panowie, dziękuję wszystkim za dobre rady, jednak proszę czytać ze zrozumieniem.
U mnie nie świeci się kontrola ABS tylko wyświetla takowy błąd po podpięciu auta do kompa (tak twierdzi elektryk) Akumulator był ładowany na max i problem nadal pozostał. Z uwagi na fakt, że problem zanika po nagrzaniu się labiny samochodu, a nie samego silnika wydedukowałem, że to problem z tzw zimnym lutem. Zakupię nowy zestaw zegarów i jak troche odpuszczą mrozy to postaram się je wymienić. Swoją drogą, czy ktoś zna dobrego magika z woj Śląskiego któremu mógłbym zlecić korekte stanu licznika z nowych zegarów tak, aby dostoswoać je do aktualnego przebiegu auta? |
|
|
|
 |
M3Mb3rrO
Często coś psuje ...

|
|
|
|
ja bym Ci polecał najpierw wymontować i zajrzeć do środka to jest 5 minut roboty a możesz zaoszczędzić jak masz zimne luty to odrazu zobaczysz bo obe są hmmm takie ciemniejsze wręcz brązowe albo z białym osadem wyróżniają się przelutować i sprawdzić
jak rozkręcić liczniki?
kierownica w dół i masz na dolnej części deski 2 śrubki imbusy , potem w skrzynce bezpieczniku 1 śrubkę krzyżaka, wyciągasz delikatnie obramókę , najlepiej łapiąc od strony skrzynki za wlot powietrza, odchylasz i wypinasz wtyczki od regulacji świateł i natężenia oświetlenia , dalej na szkiełku zegarów 3 imbusy na górze i 2 na dole wyciągasz, wyponasz wtyczki i wszystko masz w rękach
potem ściągasz plastikową osłonę na tyle zegarów tam amsz 2 x krzyżak i 3 zatrzaski no i masz wszystkie luty
składasz w odwrotej kolejności
pamiętaj:
- nie włączaj silnika/zapłonu jeśli nie weponiesz wszystkich wtyczek (nawet tych od świateł i natężenia oświetlenia) bo spalisz zegary i wtyczki.
- operacje wykonuj na odpiętym akumulatorze
|
 |
|
|
|
 |
maciej123321
Pojemnosc: 1.6 16
Imię: Maciej
województwo: wielkopolskie
Pomógł: 3 razy Wiek: 26 Dołączył: 30 Sty 2011 Skąd: Łąkociny/Ostrów Wlkp
|
|
|
|
| Ja miałem tak że w czasie jazdy licznik szybkości spadał do 0 i nie liczył przejechanych kilometrów po uderzeniu w daszek licznika wszystko wracało do normy z czasem problem się powtarzał coraz częściej gdzie już co 100-200 metrów waliłem w dechę aż ręka puchła dosłownie i nie pomagało wskazówka leżała na 0. Po prze lutowaniu stacją lutniczą całej płytki licznika problem zanikł od 5 mc spokój także każde auto inny przepadek. Przeważnie wariujące liczniki to wina zimnych lutów ale nie zawsze czasami problem leży po stronie przewodów. Co do stacyjki to prawda włączenie zapłonu gdy są odłączone zegary równa się błędem airbag i kasowanie błędu kompem sam się nie "wyłączy". Aku morze byś podłączone tylko kluczyki z daleka od stacyjki jak zegary odłączone. I zimne luty nie zawsze idzie zauważyć ja wyciągałem licznik 4 razy w celu szukania i nic nie widziałem lutowałem też lutownicą ale nie dałem rady dopiero stacja pomogła pod gorący powietrzem załapało |
_________________ Był maluch i Astra F
teraz jest Brava i Punto I
podłączenie auta (fiat) pod kompa
dla klubowiczów info pw |
|
|
|
 |
gregorNB
|
Wysłany: Czw 09 Lut, 2012
|
|
|
Dziś po wymianie zegarów wszystko wróciło do normy Koszt zegarów 25 zł na popularnym serwisie aukcyjnym i do tego 40 min roboty. Autko odmłodniało o prawie 13 tys km |
|
|
|
 |
M3Mb3rrO
Często coś psuje ...

|
|
|
|
moje po wmianie licznikow jest o 130 młodsze xD ale planuje u jakiegoś magika zrobić oryginalny przebig bo gwarancja na rozrząd się posypie |
 |
|
|
|
 |
samtive
wariat :P

Imię: Piotr
|
|
|
|
| M3Mb3rrO napisał/a: | | ale planuje u jakiegoś magika zrobić oryginalny przebig |
nie kombinuj,tylko wyświetlacze zamień i będziesz miał stary przebieg |
|
|
 |
M3Mb3rrO
Często coś psuje ...

|
Wysłany: Pią 10 Lut, 2012
|
|
|
to mikroporocesor jest w wyświetlaczu ? hehe dzięki za info hehe zaoszczędzę |
 |
|
|
|
 |
maciej123321
|
|
|
|
| Pamięć jest micro a nie w wyświetlaczu jak by korekta była taka łatwa to by nie było problemu z cofaniem liczników. Musi ci mądry człek zrobić który to robił bo podobno bardzo łatwo uwalić micro w tych licznikach |
|
|
|
 |
samtive
wariat :P

Imię: Piotr
|
|
|
|
| a czasem nie ma scalaka przy wyświetlaczu który odpowiada za pamięć?:) |
|
|
 |
maciej123321
|
Wysłany: Nie 12 Lut, 2012
|
|
|
| rozbierałem kilka razy mój licznik i jakoś nie widziałem nic przy samym wyświetlaczu oprócz nóżek które idą do płytki licznika no chyba że jest jakoś schowany lub czymś zalany |
|
|
|
 |
|
|